søndag den 14. april 2013

Marokkos flydende guld - arganolie. . .

De sidder langs landevejen, mændene med deres hjemmelavede arganolie. På de første mange kilometer efter Taroudant har de stillet borde fyldt med flasker og krukker, og når vi nærmer os, går nogle af de mest ivrige ud på vejen og holder en flaske med det flydende guld frem for at få os til at stoppe. Konkurrencen er hård. Der er ikke ret meget trafik, så jeg tror, at olien kommer til at stå der i solen i mange dage. Nok én af grundene til at vi er blevet advaret imod købe olie ved vejen. Det bedste får man kun i de forskellige kooperativer i byerne, hvor der er kontrol med varerne.

Alligevel stopper vi hos en mand, der sidder alene i skyggen under sin parasol, og som ikke forsøger at rende ud foran bilen. Vi får lov til både at lugte og smage på hans varer, der ikke virker anderledes end det, vi købte i butikken inde i Taroudant. Manden taler ikke fransk, så vi får ikke noget at vide om, hvor han kommer fra, og hvem der har lavet olien, men der er stadig plads i rygsækken til lidt mere olie . . .




Før jeg kom til Marokko havde jeg aldrig hørt om argantræer og deres fortræffeligheder, men det har jeg nu - og efter at jeg er kommet hjem igen, hører jeg jævnligt om, hvad arganolien er god til. Hvilket ikke er småting. . .

Argantræerne vokser i massevis omkring Agadir. På afstand kan de godt minde lidt om oliventræer. De trives også under en brændende sol, men de bliver større, deres blade er mørkere og rundere, og så har de torne. Nogle ret nedrige torne. Hvis det ikke var for gederne, tror jeg ikke, at de ville blive plukket ret mange nødder. Gederne hjælper gerne til, for de elsker argannødder. De flokkes omkring træerne, de hopper op og står med forpoterne op ad stammen og gnasker i sig, og nogle af dem kravler helt op for at fylde maven med nødder. Når nødderne er har været en tur igennem geden, bliver de samlet op af kvinder, og så kan man presse olie af dem. . . Hårdt arbejde er det, og der skal mange nødder til. Det tager tredive timer at få en enkelt liter olie af femten kilo nødder. Og det bliver gjort med håndkraft, så der er ikke noget at sige til, at olien er dyr.








Berberkvinderne har kendt til olien og dens helbredende og forskønnende egenskaber i århundreder. Nu har vi andre også fået del i denne viden.

Arganolie indeholder fem gange så meget E-vitamin som olivenolie. Den siges at virke helbredende på mange forskellige hudlidelser, den virker foryngende, udglatter rynker, hjælper mod hårtab og meget andet, og den kan bruges til massageolie. Skal den bruges til madlavning, bliver nødderne ristet, før man presser olie af dem. Det giver en meget karakteristisk smag. En skefuld over salaten er lækkert. . .
Og så er der den sunde 'nutella', som de kalder den. En pasta lavet af olie, honning og mandler - den giver energi og siges også at være et afrodisiakum.



Kvinderne presser nødderne til olie - et langsommeligt arbejde. I baglokalet kan vi købe cremer, olier og sæber af den fineste kvalitet. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar